Privredna/Gospodarska komora FBiH: Potpisan sporazum o saradnji poduzetnica iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine

04.10.2018
U srijedu, 3. oktobra 2018. godine, Privredna/Gospodarska komora FBiH bila je domaćin i suorganizator konferencije povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji među ženama u poduzetništvu četiri države – Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisale predsjednice najaktivnijih udruženja poduzetnica:
• ”Virtualni ženski poduzetnički centar" iz Zagreba, na čijem je čelu poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić,
• „Promocija zdravog života", na čelu sa poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada,
• "Društvo Miniaturna - Mala misao, velika djela”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin, te
• "Poduzetnice IN" iz Bosne i Hercegovine, koje predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva.

Regionalna saradnja poduzetnica predstavlja historijski iskorak u umrežavanju poduzetnica. Kako navode potpisnice,  prvi put u historiji Jugoistočne Evrope potpisan je sporazum koji povezuje oko pet hiljada žena u poduzetništvu, a u koji su uključene i predstavnice četiri zemlje, koje čine vlasnice kompanija i obrta, poslovne žena, te one koje razmišljaju o poduzetništvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove. Potpisnice Sporazuma o zajedničkom djelovanju ove regionalne inicijative najavile su brojne predstojeće aktivnosti.Kao domaćin događaja, prisutne je pozdravio predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, koji je naglasio da Privredna komora na čijem je čelu intenzivno radi na spajanju institucija i udruženja koje zastupaju poduzetnike: "Zajedničkom saradnjom možemo učiniti Bosnu i Hercegovinu, region, boljim mjestom za poduzetnice i poduzetnike i time stvoriti dobre uvjete za investicije". Ovom prilikom je Jašarspahić čestitao poduzetnicama na ostvarenoj saradnji, te iskazao spremnost P/G komore FBiH da bude podrška svim budućim aktivnostima poduzetnica.

Među brojnim zvanicama kulturnog, poslovnog i diplomatskog života, potpisivanju Sporazuma nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.