Privredna/Gospodarska komora FBiH na panelu III "Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo 2017"

29.09.2017


Drvna industrija kao strateški sektor predstavljena je na panelu III „Razvojne šanse strateških grana privrede" u okviru Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo 2017. koja je održana 27.09.2017. godine. Organizatori pomenute konferencije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo.

Rečeno je da su u drvnom sektoru velike šanse za razvoj i da je drvna industrija pozitivna priča razvoja uz mnogobrojne probleme koje prate. Dokaz tome su mnogobrojne prve nagrade za dizajn proizvoda iz BiH na sajmovima namještaja u svijetu.

Istaknuti su problemi kao što su nepostojanje Federalnog Zakona o šumama, šumarstva u Federaciji nisu sva certificirana, više instalisanih kapaciteta za preradu nego što je predviđeni etat sirovine... Najveći problem proizvođača je snadbijevanje sirovinom i obrazovani  stručni kadar.

Privredna/Gospodarska komora FBiH je svojim članicama stavila na raspolaganje i napravila korak naprijed uradivši KRITERIJ za raspodjelu sirovine koji je dostavljen Vladi FBiH.

Što se tiče obrazovanja to je gorući problem u svim industrijskim granama i moraju se poduzeti koraci da se to prevaziđe što se tiče  formalnog obrzovanja. Da se ne bi čekalo osnovani su centri izvrsnosti i jedan od tih je FORMAT pri kompaniji EĆO COMPANY koji obučava kadrove potrebne drvnoj industriji, tako da se lakireri, stolari raznih profila, CNC majstori, dizajneri, marketing menadžeri i dr., obuče vrlo brzo uz visoko stručne profesore i mogu raditi. Imaju i IN HOUSE obuku za stručna zanimanja.

Na panelu III prezentovani su i sektori metalne, prehrambene industrije i šumarstva.