PRIVREDNA/GOSPODARSKA KOMORA FBIH PRIJATELJ PROJEKTA "PODUZETNIČKA AKADEMIJA"

07.09.2020


Privredna/Gospodarska komore FBiH kao prijatelj projekta podržala je implementaciju Poduzetničke akademije u KS, čija je implementacija počela u subotu, 05.09.2020.


Projekt je kreiralo i osmislilo Udruženje PoduzetniceIN, na osnovu znanja i stečenih iskustava članica i članova, te na osnovu izazova s kojima se susreću novonastala privredna društva.

U projektu aktivno učestvuje 20 nezaposlenih osoba nastanjenih trenutno na području Kantona Sarajevo, koji razmišljaju o poduzetništvu i imaju neku ideju (ili više njih) koje žele realizovati. Prvenstveno je cilj navesti mlade ljude na poduzetnički način promišljanja, jer akademsko ili iskustveno stručno znanje, svi manje ili više, imaju."Imamo veliki broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba, koje rijetko ko potiče na poduzetničko promišljanje i samozapošljavanje. Konstantno su u fokusu problemi, a ne rješenja. To se mora promijeniti. Mi smatramo da je ovo način na koji možemo ljudima mijenjati svijest. Nije jedini, ali je veoma bitan. Na nama je da motivišemo i ohrabrimo polaznice i polaznike Poduzetničke akademije, da dozvole toj poduzetničkoj iskri, koja već postoji u njima, da se rasplamsa. Važno je vjerovati u sebe, odvažiti se, biti hrabar i krenuti bez straha. Uspjeh nikada ne dolazi preko noći, ali istrajnima i vrijednima će jednom doći sigurno. Posao se ne čeka – posao se kreira i napravi. Registruje i realizuje. Svako vrijeme ima neke svoje prednosti. Svaki poduzetnik je jednom napravio "prvi korak”. Sad živimo od svog rada, sami kreiramo svoje radno vrijeme, organizujemo svoje dane, zaradimo onoliko koliko nam treba, prilično smo neovisni. Uz sve to punimo budžete, trošimo, zapošljavamo i utičemo na brutonacionalni dohodak ove zemlje. Malo li je? Sve to isto mogu napraviti i svih 20 polaznica i polaznika naše Akademije. Pobrinuli smo se da im damo određene alate i da ih ohrabrmo da naprave te male korake, koji će mnogo značiti za njihove živote. U konačnici izgubiti ne mogu ništa. Na "Biro” se mogu uvijek vratiti”.  A alternativa tome je – živjeti svoj san ističe, Adisa Tufo, voditeljica prvog modula. Dodala je da su na prvom susretu svi iznijeli svoje afinitete, svoje poduzetničke ideje, govorili o snovima, o planovima, željama, poslovnim planovima.

Polaznici akademije su rado uzeli učešće u radu, javljali se za riječ, replicirali, te značajno upotpunjavali sadržaj svakog bloka. i dodavali mu novu vrijednost. Radi se o grupi mladih ljudi, uglavnom sa zvanjem bachelora ili magistra, izuzetno obrazovanih, sasvim osviještenih da će sa svakom slijedećom edukacijom koju prođu, znati mnogo, mnogo više.

Nakon dvije nedelje (19.09.2020) uslijediće nastavak Akademije i novi predavači. Dio polaznika (ukoliko budu iskazan interes), moći će naredni modul pratiti online.