Privredna/Gospodarska komora FBiH u Goraždu

01.07.2021
Konferencija za medije u sklopu promocije akcije 'Kupujmo domaće - gradimo BiH' u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH održala se u srijedu, 30.06.2021., u Goraždu .

Cilj ove akcije jeste promocija domaćih proizvoda, te poticanje potrošača na kupovinu brendova koji potječu iz BiH. Učesnici konferencije bili su gradonačelnik grada Goražda, g. Ernest Imamović, predstavnici kantonalnog ministarstva privrede gosp. Rasim Sijarčić, predsjednik Obrtničke komore BPK-Goražde, gosp. Nihad Ćulov, te predstavnica Udruženja poslodavaca BPK-Goražde i predstavnik MPI Mlin Ustikolna gospođa Šejla Bojadžija, koji su govorili o značaju domaćih proizvoda ali i važnosti razvoja svijesti stanovništva, kao najvažnijeg resursa svake zajednice. Gradonačelnik grada Goražda istaknuo je značaj poljoprivrede i organske proizvodnje, te ulogu omladine u budućnosti grada Goražda, ali i Bosne i Hercegovine.

Poseban osvrt bio je na značaju domaćih proizvođača u periodu pandemije COVID 19, gdje se ovaj kanton susreo sa izazovom velike potražnje mlinskih proizvoda. Također, navedeno je da je neophodno raditi na strateškim dokumentima koji bi doprinjeli razvoju svijesti građana za kupovinu domaćih proizvoda, ali i na unapređenju i razvoju proizvodnih procesa.

Ovogodišnja kampanja 'Kupujmo domaće' provodi se u sjedištima kantona/županija, a ideja je organizirati kontinuirane promotivne akcije, i to svaki put u drugim općinama i gradovima. Do sada je promocija ovog projekta održana u Tuzli (Bingo), Bihaću (proizvođači domaće eko hrane), Širokom Brijegu (Namex) , Zenici (Bingo), u Travniku (proizvođači domaće eko hrane),  Goraždu (proizvođači domaće eko hrane), Orašju (Maxi market) dok će završna svečanost  biti održana u Sarajevu, 07.07.2021. godine.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da učestvuju u navedenoj akciji, te na taj način doprinesu uspješnijoj realizaciji kampanje 'Kupujmo domaće - gradimo BiH'.