Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH pozdravlja inicijativu Premijera Vlade FBiH za usvajanje Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH

05.01.2022


Poznato je da se Bosna i Hercegovina suočava sa problemom odlazaka radnosposobnog stanovništva koji je uzrokovan između ostalog cjelokupnim ambijentom življenja kao i finansijskim stanjem unutar porodica, što je rezultiralo i problemom nedostatka radne snage u BiH. Privredna komora Federacije BiH u protekloj godini uputila je inicijativu Vladi Federacije BiH u kojoj je u okviru ovog problema ukazala na značaju donošenja strateških mjera i kreiranje boljeg  ambijenta življenja koji će zadržati građane u Bosni i Hercegovini i znatno smanjiti njihov odlazak.

Stoga, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH pozdravlja  inicijativu Premijera Vlade FBiH za usvajanje Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, koji je Federalna vlada utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prošlog mjeseca. Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, osim što osigurava minimum jednakih prava nezaposlenim porodiljama, uređuje i visinu dječijeg dodatka te druge vrste materijalne podrške porodicama s djecom, postupak, uslove i način njihovog ostvarivanja, finansiranje i nadzor.

Cilj je pomoć u podizanju, odgoju, zbrinjavanju te osiguranju približno jednakih materijalnih uslova za zdrav i pravilan psihofizički razvoj za svu djecu.

Zasigurno je ovo jedan od koraka koji je od velikog značaja za osiguravanje jednakih uvjeta, ali i  sigurnosti porodica, stoga P/G K FBiH pozdravlja inicijativu za usvajanje Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, koji je Vlada FBiH uputila  u parlamentarnu proceduru 7. decembra 2021. Godine, te smatramo neophodnim da se isti uvrsti i izglasa na narednoj sjednici.

U teškom proteklom periodu koji je obilježila pandemija COVID-19, teška ekonomska  i politička situacija u BiH donošenje ove mjere pozitivan je prijemjer i pomak za sve postojeće, ali i buduće porodice u FBiH.