Privredna/Gospodarska Komora Federacije BiH učestvovala na panelu SBF 2017 "Razmjena iskustava i potencija zemalja regiona jugoistočne Evrope"

24.05.2017
Osma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2017 (SBF) održala se u Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Investitori, poslovni ljudi, te predstavnici država i vlada iz cijeloga svijeta, imali su priliku da se upoznaju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemalja regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.  Forum je prilika za uspostavljanje istinskog javno-privatno partnerstva, a u nekoliko gradova već su realizovani projekti koji su rezultat kontakata ostvarenih na prethodnim forumima.

U protekla dva dana Sarajevo je bilo ekonomski centar regije, ali je sa pažnjom praćen je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indoneziji, Azerbejdžanu, Briselu i drugim mjestima.

Drugog i posljednjeg dana Foruma održan je niz sesija na kojima su međunarodni i domaći zvaničnici, investitori i stručnjaci razmotrili teme povezivanja širih regiona istočne Azije i jugoistočne Evrope te centralne i zapadne Azije s našom regijom.

Posebna tema bila je vezana za saradnju Dubaija s regijom te uvezivanju indonežanske privrede s poslovnim ljudima s Balkana.
Upravo na ovom panelu učešće je uzeo i potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić. Učesnici ovog panela, također, bili su predstavnici Trade and Export Market Development-Dubai Export, kao i predstavnici Dubai Airpor Freezone, TCL International i SA Group FZCO.

Jašarspahić je istakao prednosti i mogućnosti investiranja u BiH, te komparativne prednosti BiH kao mosta u povezivanju tržišta zemalja Zaljeva sa tržište jugoistočne Evrope i zemalja EU. Također, posebno se osvrnuo na mogućnosti saradnje bh kompanija sa kompanijama Dubaia, te naglasio da će se kroz komorski sistem aktivno raditi na njihovom međusobnom uvezivanje. ‘’Ono što ovakvu saradnju može učiniti značajnom i povezati nas sa drugim regijama jeste što je Dubai trenutno centar trgovinskog koridora koji se nastavlja na jugoistočnu Evropu, nama je u cilju da se kroz ovaj koridor i BiH prikaže kao jedan dobar partner čime bi ostvarili jednu dobru konekciju između zemalja Golfskog zaliva i BiH ali i od nas prema jugoistočnoj Evropi dalje prema zemljama EU i nazad. Ovo je svakako mogućnost ali i veliki izazov za bh kompanije’’.

Tokom trajanja Sarajevo business foruma održani je niz sastanaka sa predstavnicima kompanija i institucija zemalja učesnica. Komora, zajedno sa predstavnicima kompanija MS WOOD, Igman, Ginex, Pretis, Bimal i Energoinvest održala je sastnake sa delegacijom Indonezije, na kojem su predstavnici kompanija imali mogućnost kroz B2B razgovore ostvariti nove kontakte i poslovne prilike.

U prostorijama Privredne komore FBiH upriličena je posjeta privredne delegacije Bahreina i  komore Bahreina. Na sastanku se razgovaralo o potencijalnim mogućnostima investiranja u BiH, te su  održani B2B susreti sa bh privrednicima. Upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Komorom Bahreina što otvara mogućnosti za postizanje novih poslovnih prilika.