PRIVREDNA/GOSPODARSKA KOMORA FEDERACIJE UZELA UČEŠĆE NA 10.MEĐUNARODNOM SAMITU UNISMO U BAHREINU

08.07.2022
Ujedinjena međunarodna organizacija malih i srednjih preduzeća (UNISMO) Kraljevine Bahrein je prestižna međunarodna nevladina organizacija svjetskih lidera u oblast preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.
Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine je u septembru 2019 godine potpisala ugovor o poslovnoj saradnji sa UNISMO-m i time postala punopravni član i predstavnik za područje Balkana.

Nakon održanih video sesija upriličenih za privrednike Bosne i Hercegovine i Kraljevine Bahrein, u toku prošlog Sarajevo Business Foruma 2022, Privredna komora Federacije BiH je bila domaćin privrednicima iz Bahreina predvođenim gospodinom, dr Abdulhasanom Al Dairijem, predsedavajući Asocijacije UNISMO Kraljevine Bahrain.

Osnivački odbor UNISMO-a sastoji se od 20 stručnjaka iz 11 zemalja i 6 kontinenata.U ime privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, koja je ravnopravni član ove Asocijacije našu zemlju predstavlja gospodin Mirsad jašarspahić koji je ujedno i član upravnog odbora.
Glavni ciljevi UNISMO-a:

  1. Da doprinese razvoju povoljnog okruženja za male i sektora srednjih preduzeća širom sveta
  2. Ispitati mehanizme svijesti o vitalnoj i važnoj ulozi malih i srednja preduzeća
  3. Rad na prenošenju glasa i težnji preduzetnika i vlasnika malih i srednjih preduzeća čelnicima zemalja i donosiocima odluka širom svijeta službenim kanalima, koje predstavljaju razne međunarodne organizacije Ujedinjenih nacija Nacije i druge specijalizovane organizacije.
  4. Pregled najboljih svjetskih uspješnih praksi u oblasti razvoja preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, sa ciljem prenošenja I imaju koristi od njih
  5. Uspostavljanje komunikacione mreže između preduzetnika u različitim zemljama svijet
  6. Podizanje svijesti i promoviranje najuspješnijih praksi preduzetništvo i mala i srednja preduzeća širom svijeta
  7. Uključivanje vladinih i nevladinih predstavnika u oblasti razvoj malih i srednjih preduzeća u raznim zemljama svijeta kako bi ujediniti napore i maksimizirati njihove rezultate
Predsjednik Jašarspahić je uzeo učešće na 10. Međunarodnom samitu UN o danu malih i srednjih preduzeća 2022. na temu "Inovacije, preduzetništvo i razvoj MMSP ka održivoj zelenoj ekonomiji” koji je održan u period od 27-28.juna 2022 godine u Bahreinu pod pokroviteljstvom ministra Industrija i trgovina Nj.E. g. Zayed Alzayani.