Privredna komora FBiH i ove godine na kongresu pilanara u Slavonskom Brodu

Izvor: FENA 25.09.2018


Predstavnici Privredne komore  Federacije BiH sa članicama iz drvnog sektora i ove godine će učestvovati na kongresu pilanara, koji će deveti put biti održan u Slavonskom Brodu, 25 . i 26. septembra.

Radi se o centralnom okupljanju predstavnika pilanske industrije iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i drugih okolnih zemalja koji je prepoznat i na evropskom nivou, o čemu svjedoči sve veći broj učesnika, posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, kao i predstavnika evropskih udruženja iz Bruxellesa.

Ovaj događaj jedinstvena je prilika za umrežavanje predstavnika pilanske prerade iz regije i šire, što je važno naročito danas kada je izražen sve veći interes za sirovinom. Rješenja treba tražiti u novim tehnologijama i većem iskorištenju trupaca i korištenju drva manjeg promjera, istakli su iz PK FBiH.

Privredna/Gospodarska komora FBiH je partner Hrvatskom drvnom klasteru u organizaciji ovog kongresa, a učesnici će među ostalim moći razgovarati o cijeni rezane građe i drvnih sortimenata, primjeni EU normi, mobilizaciji dodatnih količina sirovine, suradnji sa akademskom zajednicom, tretmanu pilanskog otpada i drugo.  

U Federaciji BiH ima 468 pilana koje uglavnom izvoze svoje proizvode, dok proizvođači namještaja nemaju dovoljno sirovine, a potražnja za proizvodima viših faza obrade je u porastu. Kada je riječ o izvozu namještaja u prošloj godini povećan je za devet posto u odnosu na predhodnu godinu. Međutim, u ukupnom izvozu drvnog sektora još uvijek je dominantan izvoz sirovine i rezane građe.