Privredna komora FBiH na komorskim susretima jugoistočne Evrope u Višegradu, Mađarska

18.03.2019


CECZ, kineska agencija sa sjedištem u Budimpešti čiji je zadatak promocija kineskih trgovinskih i investicijskih aktivnosti na prostoru jugoistočne Evrope, organizovala je Komorske susrete jugoistočne Evrope u periodu od 08. do 10.03.2019. godine u Višegradu, Mađarska.

Susreti su organizovani za partnerske komore iz zemalja jugoistočne Evrope 16+1, u cilju prezentacije predstojećeg China Brand Fair 2019 i China Import Fair 2019 za zemlje jugoistočne Evrope. Na poziv organizatora, učešće na ovom radnom sastanku uzeo je potpredsjednik Privredne komore FBiH, obzirom da je PKFBiH od prošle godine u partnerskom odnosu sa CECZ Budimpešta.

Sajam China Brand Fair 2019 organizuje CECZ Budimpešta u saradnji sa Kineskom privrednom komorom i uz podršku Ministarstva privrede Kine i Biroa za razvoj trgovine Kine. China Brand Fair 2019 je postao najveći i najvažniji izložbeni sajam kineskih brendova u centralno-istočnoj Evropi, kao i mjesto gdje kompanije iz ovog regiona mogu jednostavnije i efektivnije stupiti u direktan kontakt sa potencijalnim partnerima iz Kine, bez skupih i dugih putovanja na neki od sajmova na Dalekom istoku.

Tokom konferencije, predstavnicima komora su predstavljeni uslovi za učešće na ovogodišnjim sajmovima China Brand Fair 2019 i CEE Export Fair 2019. Zbog dodatnog informisanja, održane su prezentacije: Kako uvoziti hranu iz zemalja centralno-istočne Evrope u Kinu , Primjeri dobre prakse sa Šangajskog međunarodnog sajma uvoza, te je također predstavljen WEB portal za B2B susrete.

Samom događaju prisustvovali su visoki zvaničnici kineske i ambasada zemalja centralno-istočne Evrope u Mađarskoj, kao i savjetnik u Ambasadi BiH u Budimpešti, gosp. Goran Pranjić.Tokom konferencije potpredsjednik Jašarspahić je imao zadatak da održi prezentaciju na temu ostvarivanja biznisa sa BiH kroz mrežu Privredne komore, uz predstavljanje najperspektivnijih privrednih sektora naše zemlje.

09. marta 2019. godine održan je sastanak sa direktoricom CECZ Budimpešta gđom Nensi Jin, sa kojom je razgovarano o daljem razvijanju saradnje i takođe dogovorana posjeta predstavnika CECZ-a Međunarodnom sajmu Mostar, po uzoru na uspješnu prošlogodišnju posjetu sajmu u Tešnju, sa kojeg su ponijeli odlične utiske. Tom prilikom će biti precizirani finalni dogovori o zajedničkom nastupu bosanskohercegovačkih firmi na ovogodišnjem sajmu China Brand Fair 2019 i CEE Export Fair 2019,  za koje se očekuje da će okupiti preko 320 kineskih kompanija iz oblasti automobilske, hemijske, elektro/ energetske, građevinske, prehrambene, tekstilne industrije, turizma i obrazovanja.

Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)