Privredna komora FBiH po drugi put za redom organizovala odlazak delegacije BH privrednika na festival Sheikh Zayed u Abu Dhabi

01.12.2016
Dana 26.11.2016.godine u organizaciji Privredne komore FBiH, a na poziv Fondacije Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, otputovala je BH privredna delegacija radi učešća na festivalu „Shaikh Zayed", koji će se održavati u Abu Dhabiju u periodu od 01.12.2016. do 04.01.2017.godine.

Festival „Shaikh Zayed" je tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u povodu obilježavanja praznika ujedinjenja arapskih emirata i ujedno je najznačajnija privredno kulturna manifestacija u zemlji.

PKFBiH u koordinaciji  sa MIP-om BiH i VTK BiH  i PK RS-a,  je na poziv Fondacije po drugi put za redom  organizovala učešće BH predstavnika na ovom izuzetnom Festivalu.

Delegaciji u sastavu od šesnaest firmi, koji zajedno sa predstavnicima folklornog ansambla i predstavnicima nacionalne gastronomije  broji preko 50 učesnika, domaćini su  na raspolaganje stavili 16 uređenih štandova na kojima će moći izlagati i prodavati robu i prezentirati svoje usluge i time na najbolji način predstaviti našu privredu, tradiciju, gastronomiju.

Dobročinstvom Fondacije svi troškovi smještaja, ishrane, prijevoza roba i ljudi kao i zakupa štandova tokom boravka naše delegacije padaju na njihov teret.


 
Predstavnici BH privredne delegacije predvođeni Emirom Pašićem, Voditeljem Centra za međunarodnu saradnju P/G Komore FBiH, su dana 30.11.2016.godine upriličili posjeti Ambasadi BiH u Abu Dhabiju.

Ambasador Zoran Miličević je uz riječi dobrodošlice gostima poželio ugodan boravak u Emiratima, uz želje da što bolje iskoriste ukazanu priliku.
Ambasada BH u punom kapacitetu kroz Komorski sistem Bosne i Hercegovine stavlja na raspolaganje privrednicima za svaki oblik poslovne saradnje, naglasio je ambasador Milićević.

Razgovaralo se i o mogućnosti zajedničkog nastupa firmi iz BiH koje bi posredstvom Komorskog sistema i Ambasade otišli i korak dalje u pravu otvaranja zajedničke firme u  Emiratima.

Predstavnici firmi Vitinka iz Kozluka, Alma Derm iz Kladanja, Artefakt iz Sarajeva još jednom su iskazali zadovoljstvo na ovogodišnjem učešću na Festivalu, te odali priznanje ambasadoru Milićeviću i konzulici Aganović na uloženom trudu i angažmanu bez kojeg ne bi ni bilo ostvareno učešće naših privrednika na Festivalu  i time pružena jedinstvena prilika za prezentaciju svojih proizvoda i usluga na prestižnom tržištu Emirata.

Uz predstavnike obrtnika iz oblasti starih zanata i ručno pripravljenih biljnih preparata na bazi meda, BH gastronomiju će na Festivalu  predstaviti ugledni gastronom Muhamed Pršeš, dok će KUD Sanski Biseri prezentirati folklorni kolorit  Bosne i Hercegovine.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)