Privredna komora FBiH uzela učešće na TAIEKS seminaru "Podrška malim i srednjim preduzećima za pristup tržištu javnih nabavki u Evropi"

07.02.2017

Privredna komora FBiH je  u okviru Komorskog investicionog foruma na poziv TAIEKS  odjeljenja Evropske komisije uzela  učešće   na seminaru  „Podrška malim i srednjim preduzećima za pristup tržištu javnih nabavki u Evropi".

Seminar u organizciji  Privredne komore Srbje  održan u Beogradu  30. i 31. januara 2017. godine,  bio je namenjen isključivo predstavnicima komorskog sistema Srbije i komora koji dolaze iz država koje učestvuju u radu Komorskog investicionog foruma.Seminaru  je u ime Privredne Komore Federacije  prisustvovao  Emir Pašić, Voditelj Centra za međunarodnu i saradnju sa EU Fondovima,  zajedno sa predstavnicima VTK BiH i PK RS-a.

Otvarajući ovaj seminar,  Jelena Babić direktor Centra za EU integracije PKS ukazala je na značaj ovog vida  informisnja predstavnika komora  iz regije u oblasti javnih nabavki, čime se na najbolji način prenosi i primjenjuje pravni okvir Evropske unije u ovoj oblasti.

Prvog dana seminara  na temu podrške  pristupa tržištu javnih nabavki u Evropi svoja izlaganja su imali Daniel Bukovinski ispred opštine Brdovec u Hrvatskoj, EU ekspert Kristof Hater iz Austrijske privredne komore, Panos Gredis iz Evropske organizacije za javno pravo, kao i Đovani Pikeda iz Privredne komore Torina.

Drugog dana seminara o značaju i ulozi Privredne komore Srbije u kreiranju poslovnog ambijenta u procesu javnih nabavki govorila je Marija Marković iz Centra za privredna pitanja Privredne komore Srbije,  dok su primjere dobre prakse iz Slovenije i Hrvatske prenijele Irena Dubravec iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske i Miriam Ravnikar Šurk iz Privredne komore Slovenije.

Seminar  je uistinu bio odlična prilika za sticanje novih znanja i razmijene iskustva na temu mogućnosti pristupa tržištu javnih nabavki u EU  sa predstavnicima drugih regionalnih komora i ekspertima iz država članica Evropske unije.