Privredna komora Federacija BiH u posjeti Centru za stručno obrazovanje Crne Gore

28.06.2018
KulturKontakt Austria u saradnji sa Švicarskom razvojnom agencijom (SDC) u okviru programskog pristupa i projekta PrilikaPlus organizirala je posjeti  Crnoj Gori u okviru projekta „Jačanje javno-privatne sektorske saradnje za visokokvalitetno srednje stručno obrazovanje”. Posjeta je bila namijenjena predstavnicima  ministarstava, pedagoških zavoda, privrednih komora i srednjih stručnih/tehničkih škola iz Bosne i Hercegovine. Predstavnici Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, također su uzeli učešće  u posjeti.

Cilj radionice bio je da kroz predstavljanje ključnih aktera, reformskih koraka, te primjera dobre prakse u srednjem stručnom obrazovanju Crne Gore ojača kapacitete predstavnika zakonodavnih obrazovnih institucija iz BiH.

U programu dvodnevne posjete,  25. i 26.06.2018. godine, održane su radionice u kojima su prezentirane reforme obrazovnog sistema u CG, a koju je provodio Centar za stručno obrazovanje Crne Gore.

Radionicu je otvorio Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete CG i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje.Radionicom je moderirala Lejla Sirubalo, Austrijski izaslanik za obrazovanje, Regionalni projektni ured Sarajevo.

Nakon uvodnih govora, prezentacijom na temu: „Stručno obrazovanje u Crnoj Gori – prioriteti reformi" se predstavila Zora Bogićević, načelnica za srednje stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete CG, potom su usljedile prezentacije: „Centar za stručno obrazovanje kao dio sistema upravljanja SSO-osnovne oblasti odgovornosti-ključni faktor uspjeha" i „Saradnja stručnih škola i poslovnih subjekata – proširenje obima i kvaliteti učenja temeljnog u Crnoj Gori: prioriteti reformi i uloga Centra za stručno obrazovanje u njihovoj implementaciji" , Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, zatim „Implementacija djelotvornog osiguranja kvaliteta – usluge Centra za stručno obrazovanje prema ministarstvu i srednjim stručnim školama", Ramo Kolašinac, koordinator-nadzornik za kvalitet u CSO-u.U cilju upoznavanja sa načinom i rezultatima koji se sprovode u praksi izvršena je posjeta JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić" i JU Srednja pomorska škola u Kotoru, u kojoj se također školjuju i učenici iz Bosne i Hercegovine pod jednakim uvjetima kao i državljani CG.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)