PRIVREDNA KOMORA FEDERACIJE PO PRVI PUTA UZELA UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE INTERAGRO 2017 Koji je održan u Bijeljini u periodu od 21 do 23 septembra 2017.godine

28.09.2017
Na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini, održan je 16. Međunarodni sajam  poljoprivrede Interagro 2017, na kome je izlagalo okupio 120 izlagača iz zemalja regiona, firme iz oblasti agrara iz Italije, Francuske i Njemačke, uz brojne banke, komore, nevladine organizacije i razvojne agencije koje pružaju podršku razvoju agrara.

Dioničko društvo "Grad” iz Bijeljine je bilo organizator sajma, koji je organiziran uz podršku  privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, državnih, entitetskih institucija, lokalne zajednice i sponzora.

Privredna komora FBiH koja prvi put uzela učešće u organizaciji ovog sajma, dala je podršku ovom sajmu s ciljem harmonizacije domaćeg tržišta i što boljeg pozicioniranja poljoprivrede kao strateške grane u  BiH.

Pored ostalih izlagača iz oblasti agrara i prehrane na ovogodišnjem sajmu prestavili su se i  As grupacija predvođena firmom Klas iz Sarajeva, Gikil iz Lukavca kao i Ziraat Bank BH.

Posjetioci su imali priliku da tokom održavanja sajma vide bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane i mineralnih đubriva,te budu informisani o povoljnim kreditnim linijama namjenjenim za agrar.

U tri sajamska dana održane su izložbe poljoprivredne mehanizacije, izložba stoke najkvalitetnijih grla, održana su naučno-stručna savjetovanja, promocije, javne tribine i poslovni susreti.

Održavani su  okrugli stolovi na temu osposobljenosti državnih i entitetskih institucija za kontrolu hrane i uloga klastera u certifikaciji proizvoda za izvoz, otkup mlijeka i njegov uvoz i izvoz, te proizvodnja krmnog bilja u uslovima suše i silaža.

Trećeg dana Sajma biće prvi put održana i smotra lovačkih pasa.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)