Procedura izvoza peradi za Kraljevinu Saudijsku Arabiju

04.01.2017

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH obavještava zainteresiranu javnost da je Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije dostavila informaciju o zdravstvenim kriterijima i potrebnoj dokumentaciji za izdavanje zvaničnih dokumenata za zemlje koje izvoze perad, a koje nalaže Ministarstvo okoliša, vode i poljoprivrede u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i to kao što slijedi:

1. Dostaviti zvanični dokument koji izdaju nadležne veterinarske službe u zemlji izvozniku koji potvrđuje da u području iz kojeg se izvozi nije zabilježena ptičija gripa u posljednjih 12 mjeseci,
2. Dostaviti zvanični dokument koji izdaju nadležne veterinarske službe u zemlji izvozniku koji potvrđuje da je ranč, odnosno mjesto iz kojeg se izvozi, pod veterinarsko-zdravstvenim nadzorom od strane nadležnih veterinarskih službi u zemlji zvozniku.

Treba imati u vidu da se ne smije izolovati živa perad dok se ne dobije neophodna dozvola za izvoz u roku od 21 dan.  U slučaju da pošiljka stigne potrebno je da sadrži original spomenutih uvjerenja, kao i potvrdu o porijeklu i zdravstveno uvjerenje u kojem će biti pojašnjeni urađeni testovi među kojima je i test na ptičiju gripu.

Nadležno po ovom pitanju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ured za veterinarstvo BiH.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)