Registar pčelara i registar pčelinjaka

13.05.2019
U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH i Saveza pčelara FBiH, dana 9.svibnja , 2019. godine u prostorijama Poljoprivrednog zavoda FBiH na Ilidži, održan je četvrti okrugli stol na temu  "Pčelo  put  mi  kaži - registar pčelara i registar pčelinjaka".

Na ovom skupu pored brojnih predstavnika pčelara iz različitih krajeva FBiH, bili su nazočni i predstavnici znanstvenih institucija i predstavnici Ministarstva PVŠ FBiH.

Na sastanku se istakla važnost donošenja Pravilnika o pčelarstvu kojim se uređuje način i uvjeti držanja pčela, njihovo kretanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše kao i druga važna pitanja, jer je pčelarstvo grana koja treba i ima budućnost, te je neophodna zaštita domaćeg prirodnog vrcanog meda kao autohtonog i originalnog proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu, a uvjet za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gaospodarstva u Registru poljoprivrednih gospodarstva (RPG). Kako je propisano Pravilnikom, prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar. Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP).


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)