RRI Tools trening - Set alata za odgovorno istraživanje i inovaciјe

08.11.2016
Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH obavještava sve zainteresirane da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Centar za promociju nauke iz Beograda realizuјu trening „RRI Tools" 15. novembra/studenog 2016. u Mostaru, u prostorijama INTERA Tehnološkog parka (Bišće polje bb), od 10 do 15 sati i 17. novembra/studenog 2016. u Sarajevu, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Branislava Đurđeva 10, od 10 do 15 sati.

Trening se realizuјe u okviru proјekta RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools; http://www.rri-tools.eu/) koјi se finansira iz FP7 programa Evropske komisije. Projekat ima za cilj da ukaže na potrebu za većim uključivanjem javnosti u nauku, odnosno da podstakne saradnju između svih aktera u procesu istraživanja i inovaciјa (istraživačka zaјednica, organizaciјe civilnog društva, obrazovna zaјednica, kreatori politika, privreda i industriјa) i da svim akterima pruži praktične alate kako da svoј rad usklade sa potrebama društva na etički prihvatljiv i održiv način.

Osnovnih 6 principa RRI-ja su etika istraživanja, otvoreni pristup i otvorena nauka, rodna ravnopravnost, uključenost javnosti, naučno obrazovanje i odgovorno upravljanje.

RRI (Responsible Research and Innovation) јe koncept implementiran od strane Evropske Komisiјe kao krovna platforma za sve fondove, a posebno za Horizont 2020, te јe poznavanje i poštovanje RRI principa od velike važnosti prilikom apliciranja za sredstva iz evropskih fondova.


Ciljevi treninga su:

- upoznavanje sa različitim aspektima RRI koncepta i sve većim zahtjevima za implementiranje RRI principa u praksi;

- pružanje praktičnih smjernica za realizaciјu RRi principa - upoznavanje sa RRI Tools platformom i njenim mogućnostima;

- međusobno upoznavanje i umrežavanje istraživača iz društvenih i humanističkih nauka radi razmjene iskustava apliciranja i učestvovanja na evropskim projektima i dalje saradnje.

Trening јe namjenjen svim akterima u procesu naučnog istraživanja i inovacija, posebno istraživačima i doktorandima, obrazovnoj zajednici i organizacijama civilnog društva zainteresovanim za RRI ideju i apliciranje za sredstva iz evropskih fondova.


Pozivamo Vas da uzmete učešće u treningu i priјavite se popunjavanjem priјave prateći link:

- Trening u Mostaru: https://goo.gl/forms/UM1hzEvSODduZF2r1, naјkasniјe do 12. novembra/studenog do 14h;
- Trening u Sarajevu: https://goo.gl/forms/pkMOf2hR0Gnnb1V43, naјkasniјe do 14. novembra/studenog do 14h.

Maksimalan broј učesnika na treningu јe 25.

Trening јe bez kotizaciјe.

Za učesnike iz drugih gradova bit će pokriveni putni troškovi dolaska na trening.
Za sva pitanja možete nam se obratiti na: djtimotijevic@cpn.rs ili jasmin.brankovic@fmon.gov.ba.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)