Sajam energetike u Sarajevu: "Energa" će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar

06.06.2017
Sarajevo će tokom trodnevnog tradicionalnog Međunarodnog sajma energetike "Energa 2017" biti regionalni energetski centar, a na kojem će se okupiti više od 100 izlagača iz 15 zemalja koji će predstaviti proizvode, projekte, ideje i usluge kompanija, kao i 150 eminentnih učesnika sadržajnog konferencijskog programa – istakli su članovi Organizacionog odbora Projekta „Energa" na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Tradicionalni međunarodni projekt "Energa", jedinstevni energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, ove godine će biti od 6. do 8. juna održan u sajamskom prostoru Centra Skenderija.

Nakon što je "Energa" u proteklih šest godina uspješno realizovana u Tuzli, kako je kazao predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma, firme koja je vlasnik brenda "Energa" Zlatko Alidžanović, "sajamski prostor ove godine je postavljen u Sarajevu.

Konferencijski program će tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora, s posebnim osvrtom na strateške energetske projekte i investicione potencijaele BiH. Kroz "Dane Elektroprivrede BiH" bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna u BiH. Kanton Sarajevo će kroz sesije prezentirati svoje energetske i komunalane projkete, dok će posebni paneli biti posvećeni tržištu električne energije, energijskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i bioenergije.

"Pitanje energije i energetskog sektora za BiH jedno je od presudnih pitanja, s obzirom na to da se radi o jednoj od najznačajnijih grana u BiH koja svakim danom dobija sve više na značaju", kazao je predsjednik Inicijativnog odbora Projekta "Energa" Mirsad Đonlagić.

Interesantno je da se, kako je dodao, "Energa 2017", odnosno pres-konferencija kojom se najavljuje ova privredna manifestacija, održava upravo na Međunarodni dan zaštite okoliša.

"Energa" s impresivnim konferencijskim programom, brojem učesnika, sjajno dizajniranim štandovima, kako je dodao Đonlagić, pokazat će da se uistinu radi o manifetsaciji koja će napraviti određene pomake kada se radi o energetskom sektoru BiH.

Predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Muris Pozderac je naglasio da se "Energa", kao usko specijalizrani sajam, od prvog sajamskog izdanja u Tuzli, uspjela izuzetno dobro pozicionirati ne samo u BiH nego i regionu i danas zauzima jedno od prva tri mjesta kada se radi o energetskom sektoru.

"Energa" je, kako je dodao, svijetli primjer u BiH kako bi moderno sajamsko poslovanje trebalo da izgleda jer su, bez obzira na veliki trend korištenja modernih komunikacija, sajamovi nezaobilazno mjesto ukoliko se želi biti u toku i kontaktu s trendovima i ljudima u ovoj oblasti.

Pozderac je dodao da ovakav tip specijaliziranih sajmova predstavljaju izuzetan marketinški alat za sve kompanije u ovom sektoru, izuzetno značajnim za BiH.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH i član Organizacionog odbora Mirsad Jašarspahić također je naglasio veliki značaj energetskog sektora u BiH, te da je PKFBiH tradicionalno partner sajma iz razloga što se dotiče velikog broja naših firmi.

"Energetski sektor sigurno zauzima najvišu ljestivcu kada je riječ o strategiji ove države i njenim strateškim projektima", naveo je Jašarspahić.

Ujedno je to sektor koji, kako je kazao, ima najveći faktor okrupnjavanja, odnosno širenja i povezivanja s drugim djelatnostima, pa je najveći broj radnih mjesta povezan upravo za ovaj sektor.

"Kroz naše članstvo u PKFBiH veliki broj kompanija je upravo u energetskom i metalskom sektoru stoga smo prepoznali da je ovaj specijalistički sajam vrlo bitan za sve naše članice", naveo je Jašarspahić.

Govoreći o izlagačima iz inostranstva Jašarspahić je izdvio da npr. češka delegacija svake godine povećava broj kompanija na zajedničkom nastupu što govori da su prepoznali koliko je značaj biti na ovom sajmu.

"Ovo je sajam na koji dolaze ljudi i kompanije koji tačno znaju šta im treba i koga traže bez obzira na to da li se dešava u Tuzli ili Sarajevu. O tome svjedoči i potreba da se sajam ove godine postavi u Sarajevu da bi se izašlo ususret svim izlagačima i potencijalnim partnerima", kazao je Jašarspahić.

Projekt ''Energa 2017'' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska Komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)