Šantić: Zajedničkim naporima do konkurentnosti u ekonomiji

11.03.2019
Gospodarska komora Federacije BiH u ponedjeljak je sa Zakladom za inovacijski i tehnološki razvitak (INTERA) i udruženjem Mreža mladih poduzetnika "Lux” potpisala sporazum o suradnji.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako je Komora na raspolaganju svim ljudima koji žele raditi i misle o gospodarstvu i ekonomiji.

– Samo zajedništvom možemo postići taj sinergijski efekt u ekonomiji i gospodarstvu kojim možemo biti konkurentni u okruženju, a možda i dalje i spremiti se za ono što nam, nadam se, slijedi, a to je kandidacijski status i priprema za EU integracije – kazao je Šantić.

Direktor Tehnološkog parka INTERA Vedran Šimunović istaknuo je veliku važnost današnjeg potpisivanja sporazuma s Gospodarskom komorom FBiH.

– Nama Gospodarska komora služi kao platforma za pristup poduzetnicima i poduzetništvu te u sinergijskom efektu i kroz suradnju s njima možemo postići mnogo toga – kazao je Šimunović.

Kao primjer naveo je Mostarski sajam na kojemu će INTERA i ove godine organizirati sastanke s kineskim poduzetnicima kroz Europsku poduzetničku mrežu.

– Na taj način spajamo firme iz okruženja i BiH s kineskim potencijalnim investitorima, ali i sa svim ostalim firmama koje su u okruženju. Prošle godine imali smo velik uspjeh na tim sastancima te su se oni pokazali kao pravi format za uspostavljanje veza i stvaranje budućeg biznisa, a ove godine nadamo se još većem odazivu – kazao je Šimunović.
Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Mreže mladih poduzetnika "Lux” Kristijana Marića, obrazovni sustav, umrežavanje javnog sektora i vlasti s gospodarstvom i privatnim sektorom među najvažnijim su čimbenicima koji utječu na zapošljavanje mladih.

– Također, mladi poduzetnici pored svog iskustva i obrazovanja koje su prošli, nemaju znanje niti vještine koje su im potrebne na trenutnom tržištu rada. Na tom tržištu samoodrživi mogu biti jedino uz mogućnost umrežavanja i učenja jedni od drugih – kazao je Marić.