Središnji sektorski događaj u Jugoistočnoj Europi i na Mediteranu – Rovinj 02.-03.12.2021.godine

03.12.2021
Adriatic Wood Days (AWD) je jedna od vodećih međunarodnih konferencija na šumi baziranim industrijama i pratećim EU politikama. Ove godine, s obzirom na epidemiološku situaciju, u nešto manjem formatu, okupila je vrlo kvalitetne sudionike iz EU i regije. Glavni cilj je pronalazak novih modela za daljnji razvoj drvnog sektora i naglašavanja ekološkog i društveno-gospodarskog potencijala prerade drva, posebice u ruralnim područjima.

U Rovinju su vodeći stručnjaci iz gospodarstva, znanosti, politike i medija tijekom  dva dana analizirali stanje u navedenim sektorima te ponudili optimalna rješenja za unaprjeđenje prilika. Na dnevnom redu su bile važne sektorske teme kao što su biomasa, drvo u gradnji, trgovina drvom, certificiranje, proizvodnja namještaja, zaštita šuma i slično.

Ovaj sektorski događaj dao je uvid u postojeću tehnološku opremljenost sektora i pružio mogućnost dobavljačima tehnologija i usluga za predstavljanje inovativnih rješenja koja će povećati konkurentnost sektora.

AWD je naglasio ekološki i društveno gospodarski potencijal prerade drva koji u Europi postaje sve značajniji s obzirom da se drvo prerađuje u ruralnim krajevima, čime se čuvaju milijuni radnih mjesta. Iz tog razloga se šumarstvo i prerada drva sve više doživljavaju kao cjelovit, jedinstven i integrirani sektor velikih mogućnosti.

Cjelokupni karakter skupa i sudionika je izrazito međunarodni, a i ove godine, osim sudionika iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe, stizali i mnogobrojni predstavnici europskih institucija i asocijacija iz Bruxellesa, vodeće sektorske tvrtke iz EU, kao i predstavnici sektora iz drugih za sektor važnih zemalja.

I ove godine Privredna/gospodarske Komora Federacije BiH je regionalni partner AWD, što su svojim dolaskom i uvodnim obraćanjem potvrdili predsjednik Komore doc.dr.sc. Marko Šantić te predsjednik Drvnog klastera Hercegovina g.Dragan Rezić koji je imao i zapaženu panelsku raspravu.
AWD omogućuje sektorskim tvrtkama, njihovim vlasnicima i menadžerima uvid u tržišna kretanja i prikaz trendova u povezanim pod sektorima.

AWD je najveći i najsveobuhvatniji sektorski event u ovom dijelu Europe, a sudionici će na kraju Konferencije usvojiti zaključke i predložiti preporuke donositeljima sektorskih politika na nacionalnoj, regionalnoj kao i europskoj i globalnoj razini.

Ovogodišnju konferenciju otvorio je dr.sc.Julije Domac izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske.