Suradnja jadransko-jonskih i podunavskih gospodarskih komora

29.11.2018


Na skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavlja, koja se održava od 28. do 29. studenoga u Novome Sadu, danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i Udruženja gospodarskih komora Podunavlja.„Ideja suradnje javila se krajem 2017. godine te smo održali dva sastanka u Budimpešti o temama od interesa za obje regije. Nadam se da ćemo ovim memorandumom dodatno osnažiti veze između naših udruženja te pridonijeti radu i realizaciji zajedničkih projekata'', izjavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i predsjednica Foruma jadransko-jonskih komora Mirjana Čagalj prilikom potpisivanja Memoranduma, kojeg je u ime Udruženja gospodarskih komora Podunavlja potpisao predsjednik András Rév.

Kao ključno područje mogućih zajedničkih projekata do sada je detektirana kreativna industrija s obzirom na njezin potencijal za inovacijama u gospodarstvu koji nadilazi nacionalne granice i na mogućnost aktivacije najmlađih dionika u gospodarstvu. Područja od interesa su računalne tehnologije i općenito kulturno stvaralaštvo, poput glazbe, filma i mode. Hrvatska je sudionica dviju europskih regionalnih strategija, EUSDR i EUSAIR, stoga su i područja u kojima je moguće ostvariti suradnju i razmjenu primjera dobre prakse ujedno i teme od značaja za regionalne strategije: promet, održivi turizam s naglaskom na očuvanje kulturne baštine i zaštita okoliša.

Svečanosti potpisivanja nazočili su Tamás Bakó, voditelj Ureda za ekonomske poslove u Veleposlanstvu Mađarske u Republici Srbiji, i Stjepan Glas, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji koji je naglasio: ''Povezivanjem ovih dvaju komorskih udruženja stvara se okvir za još kvalitetnije povezivanje plavog i zelenog gospodarskog pojasa Europe, a što je bez ikakve sumnje dobitna kombinacija''.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora su 2001. godine pokrenule i osnovale HGK Županijska komora Split i Gospodarska komora Ancone s ciljem zajedničkoga promišljanja i unapređenja gospodarskoga razvoja jadransko-jonskoga područja. Danas je to mreža od 46 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije), koje predstavljaju oko 1.800.000 tvrtki na jadransko-jonskome području. Šest županijskih komora HGK – Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik – hrvatske su članice Foruma. U tijeku je dvogodišnje predsjedanje HGK Županijske komore Split Forumom jadransko-jonskih gospodarskih komora. Udruženje gospodarskih komora Podunavlja čini 19 komora članica iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Srbije, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske, uključujući i županijske komore HGK u Varaždinu i Osijeku.

Povezivanje dionika zajedničkoga cilja već je postignuto na razini jadransko-jonske regije pokretanjem inicijative AI-NURECC, koja okuplja regionalna udruženja gradova, regija, sveučilišta i gospodarskih komora pod vodstvom glavnoga partnera Konferencije perifernih pomorskih regija. Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s podunavskom regijom predstavlja nastavak rada na uspostavljanju suradnje kako bi se dodatno osnažile veze, razmijenili primjere dobre prakse te potaknula suradnju na projektima i ostalim aktivnostima koje mogu pridonijeti poboljšanju sveukupnoga života i uvjeta u jadransko-jonskoj i dunavskoj regiji.Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)