Susreti privrednika u Zenici – ZEPS 2017.

04.10.2017


24. generalni bh. sajam ZEPS 2017 i 14. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal su drugi dan sajma ponudili značajne događaje za bh privrednike.

Velik broj privrednika posjetio je štand  Privredne/Gospodarske komore FBiH, na kojem su predstavljeni potencijali bh privrede. Nastavljajući dugogodišnju tradiciju velik broj izlagača je na svojim štandovima ponudio visoko kvalitetne i moderne proizvode koji su proizvedeni u BiH. Sajamska manifestacija idealna je prilika da kompanije  prezentiraju dosadašnji uspjehe i poslovne poduhvati, ali i za ostvarivanje novih kontakata i razmjenu iskustava.

U organizaciji Trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH danas je održan Austria Show case- Metaloprerada lohn poslovi u metalskoj branši. Metalska industrija Austrije je branša poznata po kvalitetu i visokim stepenom  tehnološkog razvoja. Osam firmi iz Austrije na današnjem događaju su ponudile svoje proizvode i usluge, ali isto tako i poslove za bh kompanije. Imajući u vidu da je kvalitet proizvoda bh metalske branše prepoznat u Austriji, značajan broj bh firmi je uzeo učešće i obavio razgovore sa predstavnicima firmi iz Austrije.Privredna/Gospodarska komora FBiH je pozvana od strane Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade g. Philippe Kupfera da uzme učešće na ovom događaju. Udruženje metalne i elektro industrije P/G K FBiH  je prepoznalo značaj ovog događaja i uputilo poziv svojim članicama da iskoriste priliku da direktno sa firmam iz Austrije održe sastanke i pokušaju doći do poslovnih dogovora. Ovakvi i slični događaji će zasigurno pozitivno uticati na pronalaženje novih partnera bh firmama.

Kako se  prerađivačka industrija susreće sa nedostatkom stručne i kvalifikovane radne snage danas će se u sklopu sajma, u Promotivnoj hali, održati i panel diskusija na temu:  '' Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u BiH- praktična nastava u privrednim subjektima prednosti i izazovi''. Ovo je svakako prilika da privrednici iskažu važnost problema nedostatka stručne radne snage, ali i da se prezentiraju mogućnosti obrazovanja kroz praktičnu nastavu u kompanijama.