Svečano otvoren 24. generalni sajam ZEPS 2016 i 14. ZEPS Intermetal

03.10.2017
U Zenici je danas svečano otvoren 24. generalni bh. sajam ZEPS 2017 i 14. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal. Na sajmu je prisutno 587 izlagača iz 26 zemalja, a u fokusu sajamskih manifestacija je energija, ekologija, te poljoprivreda i prehrana, a velika promocija i prostor će se posvetiti informacionim tehnologijama.  Ovogodišnje poslovne susrete svečano je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara g. Denis Zvizdić, uz prisustvo velikog broja visokih zvaničnika federalne, kantonalne, gradske vlasti Zenice, te brojnih gostiju.

- Ovaj sajam je odraz dosljednosti ovog grada da ostane na mapi promotora aktivnosti usmjerenih na jačanje bh. ekonomije i na kontinuiranom povezivanju privrednika. On ima i strateški značaj jer promovira privredu cjelokupnog regiona i samim tim ispunjava jedan od glavnih ciljeva rada Vijeća ministara BiH, a to je regionalno povezivanje i saradnja - rekao je Zvizdić. Također je naglasio da rezultati ostvarenog izvoza dovoljno govore o povećanju kvalitete bh proizvoda ali i konkurentnosti bh ekonomije. Proglašavajući ZEPS otvorenim, Zvizdić je  poručio da je dobra ekonomija jedne zemlje uslov za dobru nadgradnju u svim segmentima rada i djelovanja.

Na svečanom otvorenju prisutnima su se obratili i državni ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, te predsjednik Nadzornog odbora RMK Zenica Alem Laličić.

Ove godine, 14. put zaredom predstavit će se i Međunarodni sajam metala ZEPS Intermeta,  kao jedinstven promotivno-poslovni sajam. Posjeta ovoj sajamskoj manifestaciji, na kojoj učestvuje 60 izlagača iz sedam država, omogućuje dobre poslove i saradnju preduzeća i firmi, kao i pojedinaca. Prisutnima se obratio i Federalni premijer Fadil Novalić, te istakao  da se metalska industrija već odavno učvrstila kao najvažniji sektor privrede BiH, a dva glavna stuba na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo su namjenska i industrija autodijelova, a sama Zenica prepoznata je po proizvodnji gvožđa i čelika. Također, naglasio je da je bitno da se bh potencijali ove industrijske grane predstave kao zasebna cjelina kako bi svi dosadašnji partneri, ali i budući mogli steći uvid u bh. uspjehe i mogućnosti.

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je bio dio delegacije visokih zvaničnika, koji su upriličili posjetu prisutnim izlagačima nakon završene ceremonije otvaranja sajma.

I ove godine pripremljene su brojne nagrade za najuspješnije izlagače za proizvod, promociju i kolekciju, a najvažnija nagrada "Ruža ZEPS-a" bit će dodijeljena najuspješnijem izlagaču.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)