TTU energetik, uspješna poslovna priča

12.06.2017
Osnivanjem Tvornice transportnih uređaja energetik zadržana je okosnica metalske industrije u Tuzlanskom kantonu - istaknuto je danas prilikom posjete predsjednika Skupštine i premijera Tuzlanskog kantona Senada Alića i Bege Gutića ovom privrednom društvu.

Alić i Gutić su iskazali podršku dosadašnjim aktivnostima i planu za buduće djelovanje TTU-a energetik.

 - Već ulaskom u krug fabrike osjeti se radna atmosfera i to je nešto što nas izuzetno veseli. Uz još neke primjere u našem kantonu, TTU energetik je dokaz da se fabrika, uz ispravne i iskrene namjere, može podići i iz pepela - rekao je premijer Gutić i dodao da je Vlada učinila sve, a i u narednom će periodu biti stalna podrška razvoju TTU-a.

 - Zadovoljstvo je čuti zvuk alata i radno angažovanih majstora u proizvodnim pogonima, a još je veće zadovoljstvo čuti da se cjelokupan proizvodni proces odvija u skladu sa predviđenom dinamikom i da TTU energetik prema predviđenim rokovima već vrši isporuku naručenih proizvoda - naveo je  Alić.

Direktora TTU-a energetik Almir Zulić je rekao da je TTU već premašio dosadašnja očekivanja.

 - TTU energetik već upošljava oko 80 radnika, a do kraja juna ove godine očekujemo da bude radno angažovano oko 100 radnika. Značajan dio tih radnika su radnici bivšeg TTU-a, ali smo uz prijem starijih radnika prinuđeni primati, odnosno naći balans i primati i mlađe radnike, koji će se u narednom periodu obučiti, te nakon odlaska starijih radnika u penziju, preuzeti proizvodnju - rekao je Zulić.

Što se tiče radnika bivšeg TTU-a, po riječima stečajnog upravnika, prema njima se postepeno ispunjavaju zakonske obaveze, te je u proteklim danima radnicima koji su bili zaposleni u TTU-u isplaćeno osam minimalnih plaća, za posljednjih osam mjeseci do otvaranja stečaja u ovom privrednom društvu, saopćeno je iz Vlade TK-a.