U Ankari je održan Poslovni forum o mogućnostima za investiranje i poslovanje sa Bosnom i Hercegovinom

12.04.2016Na radnoj večeri uz prisustvo  državnih i privrednih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske,  pod vođstvom Predsjedavajuceg Vijeća ministara BiH, Nj.E. Denisa Zvizdića i Premijera Republike Turske, Nj.E. Ahmet Davutoglua, prezentirane su mogućnosti za investiranje i poslovanje sa Bosnom i Hercegovinom.

Nakon  pozdravnih obraćanja  dviju delegacija  čula su se iskustva bosanski i turskih kompanija koja već posluju ili imaju  namjeravaju započeti poslovnu saradnju sa srodnim kompanijama na tržistima obiju zemalja.

Predsjednik PKFBiH, Mirsad Jašarspahić se tom prilikom obratio prisutnima govoreći  o mogućnostima i potencijalima za eventualnu saradnju privrednika u  interesantnim resorima za ulaganje.
 Istakao je  spremnost komorskog sistema, kao istinskog servisa privrede, da  zajedno sa turskim privrednicima radi na  otklanjanju eventualnih birokratskih barijera u poslovanju.Gospodin Omer Cihad Vardan, predsjednik Institucije DEIK  (Foreign Economic Relation Bord) koji je ujedno i organizator poslovnog foruma, u razgovoru sa predsjednikom Jašarspahićem je najavio intenzivniju saradnju  sa PKFBiH, u kojoj vidi  značajnog partnera  za razmjenu informacija između privrednika dviju zemalja.

Predsjednik PKFBiH je u pratnji Izvrsnog direktora za kapitalne investicije EP BiH gosp. Senada Salkica, izvrsnog direktora Igman d.d. Konjic gosp. Arminom Sarajlićem, te predstavnika Agencije za promociju stranih investicija gdje Nine Pobrić, posjetio je Privrednu Komoru Ankare kao i  Industrijsku Komoru Ankare.Posjeta Trgovačkoj komori Ankara

Na sastanku sa Predsjednikom Trgovačke komore Ankare, gospodinom Salihom Bezcijem prezentirani su privredni dogadjaji u BiH u 2016.godini, u kojima PKFBiH ucestvuje kao partner (Sarajevo Business Forum, Mostarski sajam, Sajam energetike i industrije Energa u Tuzli, sajam u Tesnju,…).

Uprilicen je sastanak sa gosp. Teskin Sayinom, komercijalnim direktorom firme Atešci kao potencijalnim partnerom firme Igman d.d. Dogovoren je i obilazak  te kompanije.

Predsjednik Komore Bezci je naglasio mogućnosti saradnje na polju namjenske industrije prvenstveno sa turskim ASELSANOM, HAVELSANOM, ROKETSANOM, ATAI-em, navodeći  ključnu ulogu  Industrijska zone OSTIM koja je u stanju proizvesti svaku vrstu proizvoda iz oblasti namjenske industrije.

Senad Salkić, predstavnik EP BiH,  je tom prilikom upoznao domaćine sa investijskim planovima EP BiH u energetskom   sektoru, te istovremeno bio upoznat  sa tržistem i investicijskim iskustvima ključnih aktera energetskog trzista Republike Turske.


Posjeta Industrijskoj komori  Ankara.

Na istu temu je odrzan i sastanak u prostorijama Industrijske komore Ankare sa Predsjednikom gosp. Nurretinom Ozdebirom i generalni sekretarom gosp.Yavuzom Cabbarom.

Iskazan je  veliki interes za podsticanje turskih privrednika za ulaganje u privredu Bosne i Hercegovine kao i zajedničkih nastupa firmi dviju zemnalja na trećim tržištima.

Centar za međunarodnu i saradnju sa EU Fondovima


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)