U okviru Sarajevo halal sajma održan Info dan halal industrije

03.10.2018
U okviru drugog dana  međunarodnog halal sajma "Sarajevo Halal Fair" otvoren je Info dan Halal industrije, koji je bio prilika da se predstave rezultati poslovanja komorskog Udruženja halal industrije i njegovih članica.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik P/G KFBIH, otvarajući Info dan Halal industrije  kazao je da je Komora prepoznala interes kompanija koje imaju halal certifikate  kao i tržišta na kojima one djeluju, što je prije tri i po godine imalo za posljedicu osnivanje u  regionu jedinstvenog Udruženja halal industrije.

Predsjednik Jašarspahić je istaknuo  da je Komora  otvorena svim  halal certificiranim kompanijama. Članstvo  u Udruženju za firme registrovane izvan FBiH nije limitirano članstvom u Komori, te je otvoreno za sve firme koje posjeduju  halal certifikat  izdat od strane Agencije za halal certificiranje u Tuzli.

Udruženje halal industrije pri Privrednoj komori FBiH djeluje od 2015. godine, a novoimenovani predsjednik ovog udruženja Vedad Halilović, ujedno i direktor izvoza AS Holdinga,  istaknuo je da je cilj zajedničkim naporima pospješiti rad članica i učiniti njihovo djelovanje koherentnijim, kako na domaćem tako i na ino tržištima.Emir Pašić, sekretar Udruženja halal industrije, nakon što je prisutnima predstavio učesnike Info dana halal industrije prezentirao je Udruženje i njegove aktivnosti u proteklom periodu.

Trenutno Udruženje halal industrije okuplja 12 lidera bh. prehrambene industrije uključujući i regulatore, Agencije za halal certificiranje IZ, i Veterinarski fakultet Sarajevo te BBI banku i SAHAF.

Istakao je da možemo biti ponosni na pokazatelje rasta i razvoja bh. halal industrije, koja je u protekle tri i po godine sa  1,5 milijardu KM prometa, 8.000 uposlenih i 640.000 tona ukupne proizvodnje te 6.400 halal certificiranih proizvoda ove godine ostvarila  2,4 milijarde KM ukupnog prometa,  9.500 uposlenih, te ukupan obim proizvodnje od 911.000 tona sa 6.900 halal certificiranih proizvoda. Napomenuo je da gore navedeni pokazatelji ne obuhvataju sektore halal turizma i ugostiteljstva, čiji intenzivniji rast i razvoj očekujemo u narednom periodu.

Vizija Udruženja je da postane regionalni lideri halal industrije, gradeći od halal certificiranih bh. proizvoda uistinu prepoznatljiv brend koji garantira zdravu, sigurnu,  non-GMO hranu.

Specijalni gost Info dana,  gospodin Zafarjon Khotamov, specijalni savjetnik za operacije Grupacije Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije govorio je o izazovima u halal industriji i inovativnim načinima kako podstaknuti rast ovog tržišta.

"Halal tržište vrijedi 2,3 triliona dolara, a naša procjena je da će ubrzo ostvariti rast od tri triliona dolara. Kompanije vide veliki potencijal i benefite od prisustva na ovom tržištu, što se odnosi kako na male, tako i velike kompanije", rekao je Khotamov, ističući važnost dobro osmišljenog strateškog pristupa halal tržištu.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta BiH podsjetio je na važnost pouzdanog sistema za certificiranje halal proizvoda, što je bit poslovanja Agencije.

"Broj certificiranih halal kompanija raste 20 posto svake godine", rekao je Alihodžić.

O važnosti halala u finansijskom sektoru govorila je Aida Hadžić iz BBI Banke.

"Izazove poput neadekvatne zakonske regulative za islamsko bankarstvo u BBI Banci prevazilazimo prvenstveno putem edukacije javnog mnijenja o prednostima islamskog bankarstva", dodala je Hadžić.

Novi član Udruženja halal industrije pri PKFBiH odnedavno je i Veterinarski fakultet u Sarajevu, čiji laboratorij igra ključnu ulogu u kontroli  halal certificiranih proizvoda.

"Pogrešna je percepcija da se pojam halala vezuje samo za prehrambene proizvode. Halal ima mnogo širi smisao", rekao je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

Sarajevo Halal Fair 2018 organiziran od strane  Bosna Bank International (BBI), u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) uz podršku P/G komore FBiH, okupio je učesnike iz više od 40 zemalja, te oko 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Tokom tri dana trajanja, Sarajevo Halal Fair 2018  je zabilježio posjetu 10.500 posjetilaca.

Zabilježeni su  susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nakon izvrsno organiziranog Sarajevo Halal Sajma, očekivati je da će on postati tradicionalna sajamska manifestacija koja će ući u sve Agende svjetske halal industrije.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)