U Tešnju otvoren 12. Sajam privrede "Biznis 2016"

20.05.2016
U organizaciji Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah Tešanj,  19. 5. 2016. godine otvoren je 12. Sajam privrede "Biznis 2016".

Na Sajmu je učešće uzelo više od 120 domaćih i inostranih izlagača, koji se predstavljaju na preko 3.500 kvadrata zatvorene i oko 7.000 kvadrata otvorene površine, a izlagači su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Indonezije i Luksemburga.
Prema riječima predsjednika Udruženja Senada Brke  sadržaj programskih aktivnosti je dodatno obogaćen.

"Kroz dodatne programske aktivnosti želimo da promovišemo poduzetništvo među mladim generacijama i da na taj način dodatno motivišemo naš najdragocijeniji resurs."
Podcrtao je da Udruženje privrednika "Biznis Centar” Jelah-Tešanj, kroz dvanaest godina dugu tradiciju organizovanja Sajma, koristi ovu manifestaciju za efikasno povezivanje bosanskohercegovačkih i inostranih kompanija, promociju investicija i daljnje jačanje poslovnih veza između privrednika.Svečanosti otvorenja Sajma prisustvovao je Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je rekao kako je njegovo prisustvo današnjem Sajmu podrška privrednicima za sve što rade u uzornoj sredini, na koju može da se ugleda cijela Bosna i Hercegovina.
"Vi ste ključna snaga ovoga kraja i ove zemlje. Zahvaljujujući vama ovo mjesto je postalo bolje mjesto za život svih građana", naglasio je Šarović.
Mirsad Jašarspahić privrednicima i gostima obratio se ispred Privredne komore FBiH koja je ove godine oficijelni partner Sajma, naglašavajući kako je ova sredina primjer kako se u BiH može investirati i ostvariti dobar biznis.Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić kazao je kako je ovo za Tešnjake veliki dan, jer ovaj Sajam predstavlja festival poduzetništva i festival rada.
"Ovo je mjesto da se vidimo i čujemo, da saznamo šta je to novo u privrednom sektoru", kazao je Huskić, naglašavajući kako je od prošlogodišnjeg do današnjeg Sajma otvoreno 650 radnih mjesta na području općine Tešanj. U zadnje četiri godine otvoreno je preko 2.000 radnih mjesta, a savaki mjesec se otvori novih 55 radnih mjesta.

Najavio je da će i 2016. biti ista ili bolja od proteklih godina.

Prvog dana Sajma održana je i panel diskusija Evropske integracije i ljudski resursi.

Drugog dana sajma planirana je prezentacija EBRD-a na temu "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, prezentaciju će održati i Elektroprivreda BiH te, Privredna komora FBiH na temu "Automobilska industrija-perspektiva razvoja BiH", nakon čega će biti održana i Skupština Udruženja metalske i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH.Kako bi ispirisali mlade u prekrasnom ambijentu Tešanjske tvrđave sutra će u 15 sati biti organizovan i Business cafe.