U Travniku i Zenici održane prezentacije Programa utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi - S

11.10.2021Travnik

Povodom objavljenog Javnog poziva za kandidovanje utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2021. godinu FMERI „Tekući transferi i drugi tekući rashodi – subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima", objavljenog u Sl.novinama FBiH br.: 76/21 od 24.9.2021. godine, predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Privredne/ Gospodarske komore Federacije BiH  u saradnji sa Ministarstvom privrede SBK i Privrednom komorom ZE DO  održali su prezentaciju navedenog poziva u Travniku i Zenici.


Zenica

U prostorijama Vlade SBK i Privredne komore ZDK predstavnicima Udruženja koji djeluju na području kantona sekretar FMERI, g. Stipo Buljan, prezentirao je uvjete i kriterije po osnovu Javnog poziva. Također, prezentirani su i ostali Programi podrške koje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije sprovodi za dugoročno finansiranje projekata putem Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo i Garantni fond kojeg je obezbijedila Vlada Federacije BiH kod Razvojne banke.

Nakon uvodnog dijela i detaljnijeg prezentiranja kriterija Javnog poziva predstavnici privrednih društava i Udruženja imali su mogućnost postavljati pitanja te iznijeti stavove kada je ovaj vid podrške u pitanju. Ovakav pristup i konsultacije ocijenjene su pozitivno od strane privrednih subjekata, te je iskazan prijedlog da se u narednim programima ovaj tip sastanka održi prije donošenja samih kriterija.

Poziv je otvoren 21 dan od dana objave, te privredni subjekti koji nisu bili korisnici finansijske pomoći dodijeljene kroz grant sredstva i ispunjavaju kriterije poziva imaju mogućnost apliciranja.