U VITEZU ODRŽAN IZNIMNO USPJEŠAN PRVI POSLOVNI FORUM

28.11.2016

U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBIH i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Federacije BiH, dana 24.11.2016. održan je, po ocjenama sudionika, vrlo uspješan Prvi Poslovni forum u Vitezu. Na forumu je sudjelovalo više od 150 gospodarstvenika iz svih dijelova Federacije, te značajan broj dužnosnika svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini. Pozdravne govore održali su ministar Mirko Šarović, predsjednik komore dr. Marko Šantić, Načelnik općine Vitez g. Tomislav Bošnjak Matić i Veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio. Forum je službeno otvorio Predsjednik FBiH Marinko Čavara.Na forumu se, u formi panel diskusija, diskutiralo o dvije teme:
Ekonomska politika BiH i EU integracije – Prilike, prijetnje, izazovi
i
Reformska Agenda – kratkoročne mjere ili proces pristupanja BiH u EU.U okviru prvog panela uvodno predavanje održali su prof.dr. Mirko Puljić, rektor Sveučilišta u Vitezu na temu zaduženosti Bosne i Hercegovine, te prof.dr. Miroslav Džidić sa Sveučilišta u Mostaru na temu Ekonomskih sloboda i pravnog okvira poslovanja u EU.
Prvi panel je vodila dr. Mia Glamuzina iz Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, uz sudjelovanje Mirka Šarovića - Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, mr.sc. Josipa Brkića - zamjenika Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zorana Zeljke - direktora Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Blaženke Mišković - zamjenice direktora FIPA-e, te Enesa Ališkovića – direktora Agencije za promociju izvoza pri VTK BiH.U drugom dijelu Foruma, koji je vodila Amela Kečo iz Privredne/Gosodarske komore FBiH, govorilo se o reformskim koracima koje treba napraviti u socio-ekonomskim mjerama nužnim u procesu izgradnje puta ulaska BiH u Europske integracije, a uvodna izlaganja imali su prof. dr. Katerina Malić – Bandur sa Sveučilišta u Mostaru na temu globalne konkuretnosti Bosne i Hercegovine, te Perica Jurković, predsjednik Gospodarske komore HNŽ na temu važnosti uloge gospodarskih komora u procesu integracije u EU. Rasprave i diskusije o izloženom vodili su, panelisti mr. sc. Amir Zukić federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta, dr. sc. Goran Miraščić savjetnik premijera F BiH, Mladen Pandurević direktor Udruge poslodavaca F BiH i dr. sc. Matej Živković član Komisije za vrijednosne papire F BiH.Nakon uvodnih referata, te panel diskusija uglednih stručnjaka, ministara i gospodarstvenika, razvila se i diskusija sa sudionicima u kojoj je, na konkretan i zanimljiv način, sudjelovao jedan broj gospodarstvenika, nakon čega su formulirani zaključci koji će u kratkom roku u vidu preporuka biti dostavljeni vladama na svim razinama vlasti u BiH.Po završetku Foruma, visoki pokrovitelj manifestacije, Marinko Čavara je kazao:

„Inicijativa i organizacija ovog, treba naglasiti Prvog, poslovnog foruma, koji će, zaključeno je, ubuduće biti tradicionalan, Gospodarske komore F BiH, na čelu s predsjednikom Markom Šantićem, zaslužuje svaku pohvalu. Naime, potvrđena je na ovom skupu naša spremnost, razgovarati, spremnost saslušati i različita mišljenja i poglede na određene probleme…, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, sindikata, akademske zajednice, predstavnici gospodarstva…, kako i na koji način, kojim putom, unaprijediti, zakonske, ekonomske, gospodarske, međusobne i sve druge odnose. Istina je, a to je rečeno i na ovom skupu, neki segmenti našega društva, pojedini gospodarski subjekti, već su svojim radom i djelovanjem u Europskoj uniji. Treba im dati maksimalnu potporu, zakonskom regulativom prije svega, a isto tako treba pomoći i omogućiti i drugim subjektima, ne samo gospodarskim, da idu tim putom. Što brže uradimo nužne pripreme, što se brže prilagodimo traženim mjerama bez kojih nema euro-integracija, bit će nam svima i lakše i uskoro bolje".U okviru događanja na forumu potpisan je i sporazum o suradnji između Komore FBiH i Udruge poslodavaca općine Vitez. Sporazum su potpisali dr. Marko Šantić predsjednik komore i g. Anto Rajković predsjednik udruge.