Udruženje za transport Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH održalo reizbornu skupštinu

02.12.2022

Udruženje za transport Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH dana 30.11.2022. godine održalo je reizbornu Skupštinu na kojoj su izabrana rukovodstva i članovi svih organa udruženja.

Prisustvo velikog broja predstavnika privrednih subjekata sa prostora Federacije BiH ukazuje na činjenicu da se isti, posebno u zadnje tri godine, susreću sa problemima i izazovima koji bitno utječu na ukupne poslovne rezultate prijevoznika putnika i tereta. Covid 19, enorman rast cijena goriva, nedostatak kvalitetnih kadrova, kontinuiran odlazak voznog osoblja u inostranstvo, neadekvatan odnos organa vlasti i nedostatak pomoći ovoj djelatnosti samo su dio problema, sa kojima se prijevoznici suočavaju. Zbog toga, prisutni članovi Skupštine, zaključili su, da je zajednički rad kroz Udruženje za transport P/GK FBiH jedini način koji može olakšati uslove rada prijevoznicima.
 
Prisutnima su se obratili Marko Šantić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i Željko Matoc, pomoćnik federalnog ministra cestovnog prometa. U svojim obraćanjima isti su istaknuli značaj djelatnosti prijevoza putnika i tereta bez čijih usluga ne bi mogla funkcionirati bilo koja privredna, kulturna i društvena aktivnost. Zbog toga očekuju da će, nadležni nivoi vlasti kantona, entiteta i države poduzeti adekvatne mjere kojima će se olakšati rad i pružiti pomoć ovoj iznimno značajnoj privrednoj djelatnosti. 
Čengić Safudin, novoizabrani predsjednik Udruženja za transport, istaknuo je da je djelatnost prijevoza i transporta najviše pogođena zdravstvenim, ratnim, ekonomskim i drugim krizama koje su, za mnoge prijevoznike, imale značajne negativne finansijske rezultate. U narednom periodu Udruženje će učiniti sve kako bi smo se izborili za kreiranje povoljnijeg poslovnog  ambijenta te bolji tretman u društvu. 
Na Skupštini izbrani su: Trumić Edin za predsjednika Skupšitne, Pehar Danijel za predsjednika Grupacije prijevoza tereta, Siočić Nedžad za predsjednika Grupacije prijevoza putnika, te Zeleničić Ivan za predsjednika Grupacije Autobusnih stanica.