Ukrajinci zainteresirani za domaće autohtone proizvode

18.04.2019
U prostorijama Gospodarske komore FBiH u Mostaru, jučer je održan radni sastanak na temu izvoza autohtonih domaćih proizvoda na tržište Ukrajine.

Delegaciju Ukraijne predvodio je ministar g. Vadim Černiš, dok je BiH delegaciju predvodio zamijenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa g. Mato Franjičević.
Domaćin te ujedno i moderator sastanka bio je predsjednik Gospodarske komore FBiH doc.dr.sc. Marko Šantić.

Sastanku si nazočili; Vinarija Čitluk, Hercegovina produkt, Podrumi Andrija, Vinogradi Nuić, Vinarija Keža, Podrumi Anđelić, Mljekara Puđa, Mljekara Livno te Pavić d.o.o.Ministar Vadim Černiš ukratko je predstavio ukrajinsko tržište te dao okvirne informacije o tehničko – administrativnim regulativama ovog tržišta koje broji 40-tak milijuna ljudi. Nazočni gospodarstvenici su predstavili svoje proizvode s kojima mogu izići na Ukrajinsko tržište.

Konstatirano je kako su proizvodi (vino, sir, suhomesnati proizvodi) ovih proizvođača visoke kvalitete, posjeduju sve potrebne certifikate kakvoće i standarde koji zadovoljavaju europsko i tržište CEFTE te zasigurno mogu naći kupce i na ukrajinskom tržištu.

Predsjednik Šantić je predložio da se organizira jedan INFO DAN naših proizvoda u Ukrajini, te da se ozbiljnim i zainteresiranim distributerima, restoranima i kupcima u Ukrajini na najbolji način predstave ovi proizvodi.