Uspješno održan "Forum metalne industrije BiH" između bh. i austrijskih kompanija

15.11.2018


U prostorijama Privredne komore Austrije u Beču, 14. novembra 2018. godine održan je Forum metalne industrije Bosne i Hercegovine. Na ovogodišnjem forumu su se predstavile 22 kompanije iz BiH, dok su se iz Austrije prijavile 32 kompanije spremne na saradnju sa bh. kompanijama.Nakon pozdrava i uvodne riječi moderatora događaja g. Konstantina Bekosa, prisutnima se obratio gospodin Richard Schenz, podpredsjednik Privredne komore Austrije poželivši prisutnima ugodan boravak u Austriji, a posebno pozitivne poslovne susrete, uz napomenu da kompanije iz Bosne i Hercegovine su uvijek dobrodošle u Austriju.

Nakon toga, sa nekoliko prigodnih riječi se obratio ambasador BiH u Austriji Nj. E. Kemal Kozarić, izrazivši spremnost pomoći kako bh. tako i austrijskim kompanijama za uspostavljanje poslovne saradnje između ove dvije države.Podpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine je u svom obraćanju naglasio da PK FBiH, kao i uvijek do sada, stoji na raspolaganju u punom kapacitetu svim poslovnim subjektima, ne samo iz Austrije nego iz bilo koje države, kada je u pitanju ostvarivanje poslovne saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i činjenicu da BiH ima suficit u poslovno-trgovinskoj razmjeni sa Austrijom.Potom je trgovinski savjetnik Austrije u BiH gospodin Andreas Meindl privrednike iz Austrije kratko upoznao sa trenutnim poslovnim prilikama i uslovima u BiH, naglasivši činjenicu da je Austrija najveći investitor u Bosni i Hercegovini kada se gledaju pojedinačne države, kao i činjenicu da Bosna i Hercegovina ima vrlo stručnu i edukovanu radnu snagu koja je spremna odgovoriti svim izazovima koji se pred njih postave.Nakon uvodnih obraćanja, pristupilo se B2B razgovorima između bh. i austrijskih privrednika.  Značaj austrijskog tržišta za bh. metalsku industriju pokazuje i veliki interes bh. kompanija za ovim susretima. Isto tako, bh. kompanije iz sektora metalske industrije su veoma interesantne kompanijama iz EU. Duga industrijska tradicija u BiH, obrazovan i stručan kadar, te blizina tržišta EU, bh. kompanije stavlja u dobru poziciju u pregovorima sa inostranim partnerima. Poznato je da je metalski sektor glavni izvozni sektor u BiH i ovakvi susreti mogu samo dodatno pojačati izvoz i omogućiti razvoj sektora metala. Nakon B2B susreta i novih poslovnih prilika, bh. kompanije će zasigurno opravdati povjerenje koje  uživa metalska industrija Bosne i Hercegovine.

Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti aktivnosti promocije bh. potencijala i povezivanja bh. kompanija sa kompanijama iz EU i šire, a proizvodnja i izvoz su parametri koji će u Bosni i Hercegovini i dalje rasti.