Uspješno održan panel na temu "Gastro turizam – nove mogućnosti razvoja turizma u BiH"

17.09.2018
U okviru 16. Međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2018, u Bihaću, 14.09.2018. godine je uspješno održan panel o Gastro turizmu u BiH kao jednoj od novih mogućnosti razvoja turizma, a u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

O ovoj temi govorili su predstavnici Turističkog klastera Hercegovine, njegov predsjednik Stjepan Primorac, Turističkog klastera Une, predsjednica Zrinka Delić, predstavnici realnog sektora sa područja Bihaća – Hotel i restoran Kostelski Buk, ali i predstavnici Privredne komore Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine. I Duško Kovačević, direktor Međunarodnog aerodroma Banja Luke se također osvrnuo na to kako nova ponuda i novouvedeni letovi  mogu pomoći u razvoju turizma ovog područja.

Svi sudionici su se složili i izveli zaključke da Bosna i Hercegovina ima odličan potencijal kako u prirodnim resursima, tako i u gastronomskoj ponudi, međutim potrebno ga je adekvatno iskoristiti u turističkoj ponudi. Opći zaključak je da smo na dobrom putu kada je u pitanju turistički sektor, ali treba nastaviti raditi i ulagati puno energije kako bi se turisti doveli u BiH.„Kada govorimo o spoju gastronomije i turizma, Bosna i Hercegovina ima nevjerovatne potencijale. Obzirom na reakciju i dojmove turista, to nam definitivno može i treba biti važan segment turističkog menija. Time konstantno otvaramo i mogućnost širenja te ponude u svim dijelovima države, tako da bi nam turistička sezona mogla trajati tijekom cijele godine,"   istaknuo je predsjednik P/G K F BiH, doc. dr. sc. Marko Šantić.

Posebnu važnost panelu je dalo i potpisivanje Sporazuma o suradnji između dva turistička klastera u BiH, TK Una i TK Hercegovina, čiji je cilj bolje povezivanje, razmjena iskustava i kreiranje zajedničkih turističkih ciljeva i ponuda.

"Turizam u obje ove regije je nezaobilazan razvojni faktor, pa zašto ne bismo zajednički radili i razmjenjivali ideje" – rekla je predsjednica TK Una, Zrinka Delić.

U okviru panela su prezentirani identitet, odnosno web portal TK Una, turistički paketi istog, a cijeli događaj je zaokružen prezentacijom tradicionalne kuhinje Una Sana područja na štandu Turističkog klastera Una.