Uspješno predstavljanje bh. firmi na međunarodnim poslovnim susretima "Match4Industry" i sajmu SANTEK 2019 u Kodžaeliju, Turska

11.12.2019
Na osmim po redu međunarodnim poslovnim susretima „Match4Industry" koji se održavaju u okviru „SANTEK" sajma industrije i tehnologije u Kodžaeliju (Turska) i ove godine uspješno se predstavilo više od 20 bh. privrednika iz 13 firmi metaloprerađivačkog, elektro-energetskog, građevinskog sektora, sektora plastike, te poslovnog konsaltinga. Susreti su održani 6. i 7. novembra 2019. god. u organizaciji agencije ABİGEM Istočna Marmara i Trgovinsko-industrijske komore Kodžaeli.

Međunarodni poslovni susreti organizirani su u okviru najveće svjetske mreže za poslovno povezivanje firmi – EEN (Evropska poduzetnička mreža), a bh. delegaciju su predvodili Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, članica EEN mreže u FBiH, Privredna/Gospodarska komora FBiH i Centar za razvoj odnosa BiH i Turske - BIGMEV.Održano je preko 200 B2B sastanaka bh. firmi sa ino partnerima na kojima su se razmatrale mogućnosti poslovne saradnje, povezivanja i investiranja u proizvodno-prodajne kapacitete. Također, organizirane su i posjete proizvodnim pogonima fabrika Ford i Hyundai.

Bh. delegaciju je posjetila i konzulica BiH u Istanbulu, g-đa Rabija Mašić, koja je istaknula značaj povezivanja domaćih firmi sa Turskom i dala svoju podršku u daljem umrežavanju i konkretizaciji saradnje.
Predsjednik Industrijske komore Kodžaeli g-din Ayhan Zeytinoğlu je uručio priznanje SERDA-i za uspješnu ko-organizaciju poslovnih susreta firmi i njihovo ekonomsko povezivanje. Naime, SERDA je već tri godine zaredom ko-organizator „Match4Industry" poslovnih susreta, a do sada se uspješno predstavilo preko 70 bh. firmi na susretima i sajmu SANTEK.Ovogodišnjim poslovnim susretima prisustvovalo je skoro 300 učesnika iz 20 zemalja, a na sajmu se predstavilo više od 350 firmi izlagača sa oko 40.000 posjetilaca.

Predstavnica Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH obavila je niz bilateralnih sastanaka sa potencijalnim partnerima iz više zemalja, koji su iskazali različite interese da upravo posredstvom Komore ostvare nove kontakte u našoj zemlji ili unaprijede već postojeće vidove saradnje sa Komorom i njenim članicama.Bajram erif Mubarek Olsun
Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)