Uspostavljena saradnja Privredne/Gospodarske komore FBiH sa Digitalnim Inovacijskim Hub-om Slovenije (Zavod DIHS)

03.12.2021
Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine je učestvovala na 9. međunarodnoj radionici o optičkim vlaknima u pristupnim telekomunikacijskim mrežama - FOAN 2021. Domaćin konferencije je bio Digitalni Inovacijski Hub Republike Slovenije osnovan uz podršku Evropske unije.

Obzirom na postojeće trendove sveobuhvatne digitalizacije, digitalne transformacije, umjetne inteligencije, kibernetske sigurnosti, robotike, industrije 4.0 iskorištena je prilika i potpisan je Memorandum o razumijevanju između Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i Digitalnog centra Republike Slovenije.

Tom prilikom su definisani pravci budućeg djelovanja s ciljem uspostavljanja i jačanja međusobne saradnje, učešća na zajedničkim projektima te zajedničkog djelovanja na promociji i jačanju zajedničkih ciljeva. Jedan od najvažnijih ciljeva ovog Memoranduma o razumijevanju je jačanje konkurentnosti kako na domaćem, tako na EU i globalnom tržištu, te poboljšanje statusa i pozicije u područjima digitalizacije, digitalne transformacije, umjetne inteligencije i sličnih oblasti.

Tokom potpisivanja Memoranduma, razgovaralo se i na teme pametnih gradova i pametnih zajednica, održivog društva i održive ekonomije te 5G i robotike. Navedene teme su označene kao vrlo obećavajuće, te će u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja na razmjeni znanja i iskustava iz nabrojanih oblasti.

Strateški pravci djelovanja potpisnica Memoranduma u narednom periodu će biti posebno usmjereni na digitalnu transformaciju, zajedno sa svim aktivnostima i radnjama koje je neophodno implementirati za njeno uspješno provođenje: uspostava digitalnog ekosistema, potpora MSP-jevima, promocija digitalizacije, digitalne kompetencije, inovacije i prototipi te internacionalizacija.

Privredna komora Federacije BiH već provodi određene aktivnosti kada je u pitanju digitalizacija. Kroz projekte financirane od strane međunarodnih institucija i organizacija kao što su GIZ, UNDP te domaćih institucija, kreirani su već određeni web alati i online platforme za ostvarivanje i unapređenje internet poslovanja.

Na kraju sastanka, obje strane su izrazile zadovoljstvo zajedničkom saradnjom, te iskazale želju da u budućnosti se ista nastavi i što je moguće više unaprijedi. Obje strane su se stavile na raspolaganje punim kapacitetima za aktivnosti i projekte koji bi se u budućnosti mogli realizovati zajedničkim snagama.