Vlada FBiH - Boljim poslovnim okruženjem do novih ulaganja

Izvor: Fena 22.03.2017
Investicije i novo zapošljavanje strateški su pravci u djelovanju Vlade Federacije BiH, a današnje osnivanje Savjeta za strane investitore Federacije BiH dio je nastojanja da se, uz pretpostavke političke i ekonomske stabilnosti i onih vezanih za poboljšanje poslovnog okruženja, stvori atraktivniji ambijent u kojem bi strani investitori vidjeli svoju šansu u ulaganju u BiH.

Istakli su to federalni ministar trgovine i predsjednik tog savjeta Zlatan Vujanović i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić na konferenciji za novinare u Sarajevu uoči konstitutivne sjednice Savjeta za strane investitore Federacije BiH.

Vujanović je naveo da je jedan od osnovnih ciljeva Reformske agende na kojoj rade svi nivoi vlasti u BiH i formiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, te privlačenje stranih investicija. Podsjetio da je Vlada Federacije BiH na ranijim sjednicama imenovala Savjet za strane investitore FBiH od predstavnika federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore Federacije BiH, Saveza općina i gradova FBiH i Vijeća stranih investitora u BiH. Savjet ima 22 člana, a među ciljevima je i potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja.   

Činjenica je, po njegovim riječima, da je po zvaničnim podacima evidentan nepovoljan trend kretanja nivoa stranih direktnih investicija.

-Intencija nam je da definiramo ovaj savjet kao tijelo koja dominantno ima savjetodavnu ulogu vezano za zakonodavnopravni okvir, poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti na način da koristimo raspoložive resurse i sarađujemo i razmjenjujemo informacije s drugim institicijama, a radi unapređenja stranih investicija - dodao je  Vujanović.

U tom smislu je i nastojanje da, kako je kazao ministar Zukić, sektor malih i srednjih preduzeća i obrta bude mjesto gdje će strani investitori pokušati uložiti svoja sredstva jer, kako je poznato, najveće investicije počinju najčešće s nekim malim ulaganjima i na ovaj način ih žele ohrabriti.

- BiH ima određene komparativne prednosti koje očito u ovom trenutku nisu bile dovoljne. Ono što  što želimo da uradimo jeste da napravimo poboljšanja u poslovnom okruženju da bi, naprimjer, sektori kao što su metaloprerađivački, drvni, energetski i  IT sektor bile atraktivnija područja nego što su dosad za strane investitore i nadam se da ćemo to i postići – kazao je Zukić.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)