Započinje izrada Strategije razvoja turizma FBIH 2021-2027

08.07.2021Uvodnim sastankom povodom izrade Strategije razvoja turizma Federacije BIH 2021.-2027., koji je održan 07.07.2021.godine u Hotelu Hills, u Sarajevu, započela je zajednička implementacija Federalnog ministarstva okoliša i turizma te Privredne/Gospodarske komore FBIH kao strateškog partnera u izradi ove strategije jednog od najbrže rastućih ekonomskih sektora u BIH, a uz potporu USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BIH.
Ovim povodom je premijer Vlade FBIH Fadil Novalić otvorio konferenciju i naglasio kako Vlada FBiH nastoji poboljšati uvjete za razvoj turizma, prvenstveno kroz razvoj infrastrukture i komunikacija.

Ministrica FMOIT Edita Đapo pojasnila je da će nakon utvrđivanja vizije i misije na današnjem sastanku radne grupe zajedno s privatnim sektorom, akademskom zajednicom, predstavnicima kantona i nevladinim organizacijama, utvrditi ciljeve strategije.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH doc.dr.sc. Marko Šantić izrazio je zadovoljstvo što su Vlada FBiH i USAID prepoznali Privrednu Gospodarsku komoru FBIH ako strateškog partnera u provedbi ovog projekta, te da će ona služiti kao most i platforma između privatnog, realnog i javnog, zakonodavnog sektora.

Predsjednik Šantić je predstavio Koaliciju za konkurentnost turizma FBIH koja će omogućiti partnersko djelovanje svih aktera u ovom procesu koji će kasnije pomoći implementirati ovu strategiju.

Također je najavio održavanje predstojećih radnih Fokus grupa po središtima kroz Federaciju BIH, u kojima će svoj glas i inpute dati privatni sektor, nevladine organizacije, razvojne agencije, akademska zajednica i svi ostali akteri bitni za ovaj proces.

Također, na sastanku je potcrtano da za transformaciju Bosne i Hercegovine u konkurentniju destinaciju treba raditi na unapređenju ekonomskog regulatornog okruženja, poboljšavajući kvalitet i raznolikost proizvoda i usluga, na profesionalizaciji ljudskih i institucionalnih kapaciteta, te kreativnom brendiranju i promociji zemlje za privlačenje što većeg broja posjetitelja.