Završen 15. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2019

19.06.2019

U nedjelju, 16. juna 2019. godine, završena je jedna od najuspješnijih sajamskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, 15. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2019. Sajam se održao od 13. do 16.06.2019. godine u Kraševu, kod Tešnja.Svečano presjecanje vrpce i otvorenje sajma

Na jednom mjestu svoj uspjeh predstavili su najvažniji privredni subjekti iz BiH, okruženja i Evrope, a sajam je okupio više od 300 izlagača. Sajam se održao  na 18.000 m2, 6.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 12.000 m2 otvorenog izložbenog prostora. Država pokrovitelj ove značajne privredne manifestacije bila je Republika Sjeverna Makedonija, generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, a partneri sajma su:  Vlada FBiH i Vlada ZDK, Općina Tešanj i Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Svečanim presijecanjem vrpce sajam su otvorili Nj.E Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH i Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika ''Biznis centar'' Jelah-Tešanj.

Centralna tema ovogodišnjeg sajma bila je „Regionalna privredna saradnja". Sajam je okupio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, diplomatskog kora, međunarodnih i domaćih organizacija, privrede,  kao i stanovništva.

Tokom tri dana trajanja, sajam je obilježio sadržajan popratni program, panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije, te B2B sastanke koji su doprinijeli poslovnom povezivanju i razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.

Nakon obilaska štandova izlagača od strane visokih gostiju, održana je panel diskusija na temu:  „Regionalna privredna saradnja".  Moderatorica panela bila je Dijana Mujanović, prepoznatljivo lice  Al Jazeere Balkans, a panelisti su bili: Ahmet Egrlić - predsjednik VTK BiH, prof. Ferid Muhić -univerzitetski profesor u Skoplju  i poslanik u Skupštini Makedonije,  Izudin Ahmetlić – vlasnik grupacije Hifa Oil i član Organizacionog odbora UP Biznis Centar Jelah-Tešanj, Svetlana Cenić - ekonomski stručnjak, te Radoslav Babić - Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine je zadnjih nekoliko godina partner ove značajne privredne manifestacije. U organizaciji Komore, održana je panel diskusija „Kvalitetom do konkurentnosti – budućnost bh ekonomije", koju je moderirao predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH doc. dr. sc. Marko Šantić. Panelisti su bili predstavnici uspješnih kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje su se dokazale kvalitetom i čiji primjer trebaju slijediti i druge domaće kompanije. Panelisti su bili dr. Venan Hadžiselimović – Hifa Oil, Armin Humerović – Artisan, Jozo Puškarić – Maxhof d.o.o., Emir Kotorić – Madi d.o.o. i dr.sc. Mia Glamuzina.

Na ovogodišnjem sajmu održana je redovna godišnja skupština Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Drugog dana sajma, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH, održan je okrugli stol na temu „Izazovi vezani za Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH", čiji je cilj identifikacija problematike vezane za oblast trgovine i priprema prijedloga za njeno rješavanje.

P/G K FBiH je i ove godine raspolagala izložbenim prostorom, na kojem su predstavljeni promotivni materijali kompanija iz sektora metalske i elektro industrije, namjenske industrije, građevinarstva, turizma, automobilske industrije, tekstilne industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, uslužnih djelatnosti i drugi značajni sektori iz BiH. Na sajmu su predstavljene aktivnosti i usluge koje nudi Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, koji zajedno sa Komorom stoji na usluzi svim privrednim subjektima u BiH. Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine vodi aktivnosti na zaštiti intelektualnog vlasništva vezane za patente, žigove, industrijski dizajn, oznake geografskog porijekla, topografije integriranog kola i biljne sorte, autorska prava i skulpture, arhitektonski dizajn i sl.15. tešanjski sajam će ostati upamćen po velikoj posjeti, mnogobrojnim kontaktima koje su ostvarile kompanije izlagači, ali i po poruci sa sajma, a to je da treba više truda uložiti u jačanje regionalne saradnje.